ORTODONTIE TEHNICA MOBILA

 

Ortodonția este o specializare a medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dentomaxilare. Pe lângă aspectul inestetic al unei danturi cu probleme ortodontice, apar numeroase alte probleme, care în timp pot genera chiar și pierderea dinților. Pentru corectarea danturii există tehnici adaptate atât pentru copii cât și pentru adulți. Deși în cazul copiilor tratamentul ortodontic este mai rapid, adulții beneficiază la fel ca și copii de posibilitatea alinierii danturii și obținerii în urma tratamentului a unui zâmbet sănătos și frumos în același timp.

Malocluzia:

În cazul dinților incorect poziționați apare malocluzia (mușcătura incorectă) și astfel forțele generate la nivelul dinților sunt mai mari, cauzând distrucția sau chiar pierderea lor. Ocluzia corectă reprezintă o distribuție a forțelor ce acționează la nivelul tuturor dinților prin intermediul punctelor de contact și a rapoartelor intermaxilare. O mușcătură incorectă atrage un risc crescut de formare al cavităților carioase și în timp pot să apară gingivite, parodontite, probleme de protezare, dar și bruxism sau migrene.
Pentru a depista corect probleme legate de malocluzie, pe lângă consultația unui medic specialist, mijloacele tehnice moderne pot măsura exact forțele și punctele de contact ale mușcăturii unui pacient. În Centrul de Medicină Dentară DentalAlex, medicii specialiști pot analiza digital ocluzia fiecărui pacient, cu ajutorul T-Scan, prin tehnologia senzorială computerizată. Astfel, DentalAlex tratează malocluziile, începând cu o planificare a tratamentului exactă și eficientă. O simplă consultație este suficientă pentru observarea imediată a unei mușcături incorecte!

1. Aparate ortodontice fixe

Centrul de Medicină Dentară DentalAlex are o experiență de peste un deceniu în domeniul ortodonției și colaborează cu cei mai buni specialiști. Astfel, pacienții DentalAlex se pot bucura de profesionalism și atenție maximă, pentru a avea un zâmbet frumos și sănătos. Aparatele ortodontice fixe sunt considerate a fi cele mai eficiente, oferind cele mai bune rezultate. De obicei, aparatele fixe pot fi metalice sau estetice (ceramice). Dinții nu sunt afectați de lipirea sau prezența bracketurilor și atât timp cât pacientul respectă igiena corespunzătoare, nu pot cauza formarea cariilor. Purtătorii de aparate dentare ortodontice fixe, pe durata tratamentului trebuie să vină periodic în cabinetul specialistului ortodont, în general o dată pe lună.
Aparatul ortodontic metalic este disponibil într-o gamă variată de culori, de obicei copiii bucurându-se de zâmbete colorate. De asemenea, există aparate metalice mini, acestea au dimensiuni foarte reduse și sunt ușor de purtat pentru orice adult sau copil.
Pentru un tratament ortodontic eficient și estetic în același timp, specialiștii recomandă aparatele ortodontice fixe ceramice. Folosind ceramica, aparatul dentar preia culoarea naturală a dinților și devine vizibil doar de la apropiere.
Aparatul ortodontic lingual reprezintă o soluție ideală pentru persoanele care doresc să nu se observe deloc faptul ca poartă un aparat dentar. Practic, fiecare aparat este creat unic pentru pacient, iar bracketurile sunt adaptate fiecărui dinte și sunt fixate pe partea din spate a dinților.
Printre aparatele ortodontice linguale se numără și aparatul INCOGNITO, având o foarte mare popularitate printre cei care doresc să se afle sub tratament ortodontic, dar vor să păstreze acest lucru "secret" doar pentru ei. Incognito prezintă numeroase avantaje, printre care și faptul că bracketurile sunt personalizate și realizate dintr-un aliaj de aur cu un grad mare de biocompatibilitate și arcurile sunt adaptate fiecărui caz în parte.

2. Aparate ortodontice mobile

În special pentru tratamentul ortodontic în cazul copiilor, se folosesc aparate ortodontice mobile, precum și cele funcționale. Cu toate acestea, există și aparate mobile pentru adulți, precum INVISILIGN. Acest tip de aparat este confecționat dintr-o serie de aliniere aproape invizibile, care se pot îndepărta și se schimbă o dată la două săptămâni. Practic, fiecare set este fabricat în mod individual pentru fiecare pacient, astfel încât o dată schimbate alignerele o dată la două săptămâni, să se realizeze tratamentul treptat până la obținerea rezultatului dorit.
Pentru copii, dentiția temorară și mixtă se poate corecta cu ajutorul medicului ortodont, folosind trainere pentru îndreptarea și alinierea corectă a danturii. Trainer-ul este un aparat din silicon creat pentru a relaxa musculatura aparatului dento-maxilar, ajutând astfel la alinierea dinților și la corectarea poziției maxilarului. Dezvoltarea corectă a arcadei și îndreptarea dinților frontali se realizează prin purtarea zilnică a acestor aparate, ajutând în același timp la renunțarea obiceiurilor nefavorabile ale copiilor (precum respirație orală, deglutiție infantilă și interpunerea limbii între arcade).
În tratamentul ortodontic se utilizează și implanturile ortodontice. Aceste tipuri de implanturi sunt non-invazive și nu necesită o procedură chirurgicală în sine. Cu ajutorul implanturilor ortodontice se pot ancora ferm aparatele ortodontice și durata de tratament este mai scăzută decât în mod clasic. Mini-implanturile reprezintă o alternativă eficientă pentru tratamentele ortodontice conservatoare și sunt poziționate între rădăcinile dentare printr-o procedură ce durează 10 minute.
După corectarea și alinierea danturii, pacientul trebuie să continue o formă de tratament de protejare. Practic, după scoaterea aparatului dentar, spre exemplu cel fix, este necesară o perioadă de acomodare și mai ales de menținere. Acest lucru se realizează cu ajutorul retainer-elor ortodontice poziționate în spatele dinților pentru a menține așezarea danturii obținute în urma tratamentelor ortodontice. Retainer-ele nu sunt invazive și nici nu incomodează purtătorul. În funcție de fiecare pacient în parte perioada de menținere cu ajutorul retainer-ului este diferită.